doctor image

Δαρμάνης Σπύρος




Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Ο Δρ. Σπύρος Δαρμανής, MD, M.Sc, Ph.D δημιούργησε το πρώτο κέντρο στην Ελλάδα για τα κατάγματα του πυελικού δακτυλίου (λεκάνης) και της κοτύλης, με πλήρη εξειδίκευση και χρησιμοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών (3D navigation). Ενώ αντιμετωπίζει την διόρθωση των χειρουργικών λαθών στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και επανεγχείρηση των άτυχων ασθενών με απόλυτη επιτυχία.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα και είναι παντρεμένος με τρεις κόρες.
Αποφοίτησε από το 60ο Γενικό Λύκειο Κυψέλης, πρωτεύσας και με «Άριστα» .
Σεπτέμβριος 1986 εισήχθη κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) στο Ιατρικό τμήμα (γενική σειρά 15ος)
Ιούλιος 1992 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με βαθμό «Λίαν Καλώς» (Οκτώ-8).
Σεπτέμβριος 1992 Ορκίστηκε Ανθυπίατρος και εισήχθη στις τάξεις του Υγειονομικού Σώματος του Ελληνικού Στρατού, στον οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα με τον βαθμό του Γενικού Αρχιάτρου (Συνταγματάρχης).
1992 – 1993 εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Εφαρμογής Υγειονομικού και στην Σχολή Ειδικών Όπλων Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα.
1993 – 1994 υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις ως Ιατρός του κέντρου Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) όπου και εκπαιδεύτηκε ως αυτοδύτης στη Μ.Υ.Κ και ως αλεξιπτωτιστής στην ΣΧ.ΑΛ
Μάρτιος 1994 κατόπιν εξετάσεων επιλέχθηκε για έναρξη ειδικότητας από την Διεύθυνση Υγειονομικού, στην ειδικότητα της Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας.
1996-2001 Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυματολογία (εξαετής ειδίκευση). Η ειδίκευση αρχικώς πραγματοποιήθηκε στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ για δύο έτη. Στη συνέχεια, για ένα έτος, συνέχισε την ειδίκευσή του στο Coventry and Warwickshire Hospital της Μ. Βρετανίας στην Ορθοπαιδική Ενηλίκων και στην Παιδοορθοπαιδική. Στην Μ. Βρετανία εκπαιδεύτηκε (σε αυτή την αρχική φάση) στις αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου καθώς και στις αναθεωρήσεις ισχίου και ήρθε σε επαφή με τις εξειδικευμένες τεχνικές στην αρθροπλαστική του ισχίου κοντά στον Mr S. Krikler, με τον οποίο διατηρούν συνεργασία και επαφή μέχρι και σήμερα.
Φεβρουάριος 1997 clinical attachment στις ΗΠΑ (για τρεις μήνες), στο κέντρο παθήσεων σπονδυλικής στήλης στο νοσοκομείο Rancho Los Amigos στο Los Angeles (California) όπου είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, και την εφαρμογή της τεχνολογiας αιχμής στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης καθώς και πολλές τεχνικές πάνω στην αποκατάσταση των παθήσεων αυτών, επίσης ήρθε σε επαφή με την χειρουργική πυέλου (λεκάνης) γνωρίζοντας τον Joel Matta, έναν από τους πρωτοπόρους στη χειρουργική αυτή. Επίσης ήταν professional volunteer στο νοσοκομείο U.C.L.A Harbour όπου ήρθε σε επαφή με εξειδικευμένες τεχνικές στην τραυματολογία.
1998 – 2001 Συνέχιση της ειδίκευσής του στo τραυματολογικό κέντρο των Αθηνών, στην Ορθοπαιδική κλινική του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού , όπου απέκτησε μεγάλη εμπειρία τόσο σε θεωρητικό (διάγνωση) όσο και σε πρακτικό επίπεδο (χειρουργικές επεμβάσεις) σε μεγάλο αριθμό παθήσεων και τραυματισμών των άνω άκρων, του καρπού, των κάτω άκρων και έκανε μια πρώτη επαφή με τα βαριά κατάγματα της πυέλου. Ξεκίνησε ερευνητικά πρωτόκολλα πάνω στην επούλωση των χόνδρινων βλαβών και την ανάπλαση του χόνδρου, στα εργαστήρια της ΕΛΠΕΝ.
Σεπτέμβριος 2001 Λήψη τίτλου ειδικότητας της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας μετά από εξετάσεις στις οποίες και επρώτευσε.
Σεπτέμβριος 2001- Σεπτέμβριος 2002 Δ/ντής Ορθοπαιδικής κλινικής του 216 ΚΙ.Χ.Ν.Ε στο Διδυμότειχο. Συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου στην αντιμετώπιση τραυματολογικών περιστατικών και εισαγωγή αρθροσκοπικών τεχνικών στο εν λόγω νοσοκομείο .
Μάιος 2004 Λήψη μεταπτυχιακού τίτλου Degree of Master of Science (M.Sc) στην εμβιομηχανική, από το πανεπιστήμιο του Dundee της Μεγ. Βρετανίας με διάκριση (Distinction). To θέμα της έρευνας ήταν πάνω στις περιορισμένες αρθροδέσεις του καρπού υπό την επίβλεψη του εκλεκτού συναδέλφου κ. Εμ. Απέργη. Για την επίδοση του αυτή έλαβε Συγχαρητήρια από τον Αρχηγό Υγειονομικού.
26 Σεπτεμβρίου 2004 –15 Νοεμβρίου 2006. Μετεκπαίδευση επί δύο έτη στην μεγάλη Βρετανία. Κατείχε έμμισθη θέση (δηλαδή είχε οργανική θέση στο νοσοκομείο και άδεια να χειρουργεί ασθενείς σαν κύριος χειρουργός, όπως και οι Βρετανοί χειρουργοί). Ειδικότερα το πρώτο έτος ήταν Clinical Fellow in Pelvic and Acetabular Surgery στο νοσοκομείο George’s Hospital στο Λονδίνο, όπου αποτελεί κέντρο αναφοράς στα κατάγματα της πυέλου και της κοτύλης σε όλη την μεγάλη Βρετανία. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στο Exeter της Μεγάλης Βρετανίας στην χειρουργική γόνατος και ισχίου , σε έμμισθη (οργανική) θέση . Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο ένας από τους δύο μόνο δύο Έλληνες που έχουν εξειδικευτεί σε κανονική θέση clinical fellow στο συγκεκριμένο κέντρο,το οποίο αποτελεί διεθνές κέντρο για της αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του συμμετείχε σε πολύ μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων σε κατάγματα πυέλου και κοτύλης. Επίσης εκπαιδεύτηκε στην M.I.S χειρουργική ισχίου , με πλοήγηση ισχίου , συμμετείχε στην ομάδα ελέγχου της συσκευής rim cutter στην αρθροπλαστική ισχίου, χρησιμοποίησε από τους πρώτους στην Ελλάδα την ψηφιακή υποβοήθηση για την αρθροπλαστική γόνατος (χρησιμοποίηση πλοηγού από το 2005 / Howmedica) Επίσης πραγματοποίησε επεμβάσεις όπως το impaction grafting , τεχνική δημιουργίας νέου οστού , την υπό την επίβλεψη του Graham Gie και Andrew Timperley, δύο από τους σημαντικότερους χειρουργούς ισχίου στον κόσμο. Την συγκεκριμένη τεχνική έφερε και χρησιμοποίησε με επιτυχία στην Ελλάδα.
Οκτ 2006 αναλαμβάνει επιμελητής στην Α’ Ορθοπαιδική κλινική του 401 ΓΣΝΑ. Αφού ανέλαβε τα καθήκοντα στο 401 , επισκέφτηκε πέντε φορές τα κέντρα όπου εξειδικεύτηκε και παρέμεινε για βραχύ διάστημα, για να συζητήσει διάφορα δύσκολα περιστατικά που δεν βρήκαν θεραπεία στην Ελλάδα και να ανταλλάξει απόψεις πάνω στην οργάνωση πρότυπου κέντρου πυελικής χειρουργικής στην Ελλάδα.
2008 Ανακηρύσσεται Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου με βαθμό παμψηφεί «Άριστα», για πειραματική μελέτη πάνω στην περιοστική νεοχονδρογένεση. Για την επίδοση του αυτή έλαβε Εύφημο Μνεία από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στα νοσοκομεία των Αθηνών, εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε σε 48 Courses στις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία σε εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές επανορθωτικής χειρουργικής ισχίου και γόνατος, χειρουργικής αντιμετώπισης αθλητικών κακώσεων γόνατος, ποδοκνημικής, και ώμου, ολικών αρθροπλαστικών μεγάλων αρθρώσεων και τραύματος άνω και κάτω άκρων, όπως και στα Μεταβολικά Νοσήματα από το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης καθώς και σε τρίμηνο μεταπτυχιακό σεμινάριο τραύματος που διοργάνωσε το νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Αυγ 2010- Αυγ 2013 Αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή Διευθυντή της Ορθοπαιδικής κλινικής στο 417 ΝΙΜΤΣ. Είχε στενή συνεργασία με τον Διευθυντή της κλινικής κ. Παπαπολυχρονίου αντιμετώπισε και έφερε εις πέρας πολλά δύσκολα περιστατικά πάνω στον τομέα των αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος , αναθεωρήσεις ισχίου και γόνατος , περιπροθετικά κατάγματα αλλά και τραυματολογικά περιστατικά της τρέχουσας εφημερίας.
Μετά την θέση του στην Ορθοπαιδική κλινική του 417 ΝΙΜΤΣ , επέστρεψε στην Ορθοπαιδική κλινική του 401 όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα με τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Διευθυντή της Α’ Ορθοπαιδικής κλινικής του 401 ΓΣΝΑ.
Έχει εργαστεί για πολλά έτη σαν εξωτερικός συνεργάτης στα ιδιωτικά Νοσηλευτήρια ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΙΑΣΩ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ,ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ και σε άλλες μικρότερες νοσηλευτικές μονάδες. Επίσης λόγω της εξειδίκευσής του και της εμπειρίας του, έχει χειρουργήσει σαν «προσκεκλημένος» χειρουργός και προς βοήθειαν άλλων συναδέλφων, κατάγματα πυέλου (λεκάνης) και δύσκολες αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος, σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια όπως: στα στρατιωτικά νοσοκομεία (401 ΓΣΝΑ, ΝΝΑ, 251 ΓΝΑ και ΝΙΜΤΣ), στα νοσοκομεία του ΕΣΥ (Ασκληπιείο Βούλας, Γεν. Κρατικό Αθηνών, Νοσοκoμείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,) και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια (θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ, Μetropolitan General (πρώην IAΣΩ general) , Ιασώ θεσσαλίας (Λάρισα), Κεντρική Κλινική Αθηνών, Metropolitan, Ευροκλινική Αθηνών).
Απρίλιος 2017 Αναλαμβάνει τη Διεύθυνση Ορθοπαιδικής κλινικής στο Mediterraneo Hospital στην Γλυφάδα, ως Διευθυντής κλινικής Πυελικής χειρουργικής και Αναθεωρητικής χειρουργικής Ισχίου , δημιουργώντας ένα πρότυπο κέντρο για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ψηφιακή τεχνολογία σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη διεγχειρητική απεικόνιση (3d fluoroscopy) με την χρήση O arm και παράλληλα εκπαιδεύεται και πιστοποιείται στην ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα RO.S.A
Ιανουάριος 2020, πραγματοποιεί την πρώτη ρομποτική επέμβαση γόνατος με το σύστημα RO.S.A στο MEDITERRANEO και ουσιαστικά από τις πρώτες στην Ελλάδα. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να χρησιμοποιεί το ρομποτικό σύστημα τόσο για επεμβάσεις ρουτίνας όσο και για εξαιρετικά σύνθετες αρθροπλαστικές.
Στο εκπαιδευτικό – διδακτικό έργο, είναι Επιλεγμένος Εκπαιδευτής– μετά από εκπαίδευση- πιστοποίηση σε International Tips for Trainers Course (TFT) και Faculty Education Program (FEP)- των εκπαιδευτικών Courses για Ορθοπαιδικούς – Χειρουργούς του Διεθνούς Οργανισμού Τραύματος AO (Arbeitsgemainschaft fur Osteosynthesefragen)-ASIF (Association for the study of internal fixation)
Έχει λάβει μέρος σαν εκπαιδευτής σε 25 Courses όλων των επιπέδων (Basic-Advances)σε local kai regional με διαλέξεις και ως συντονιστής-εκπαιδευτής πρακτικών ασκήσεων στην Ελλάδα, Τουρκία, Τσεχία, Ελβετία.
Έχει μεγάλο ερευνητικό έργο σε επίπεδο εμβιομηχανικών και πειραματικών μελετών. Στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το Τμήμα Εμβιομηχανικής-Τομέας Μηχανικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου έχει ολοκληρώσει μελέτες πάνω στους τρόπους οστεοσύνθεσης των καταγμάτων πυέλου και κοτύλης με έλεγχο με D.I.C καθώς και οδοί διερεύνησης και σταθεροποίησης των καταγμάτων ιερού. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κλινικό ερευνητικό πρωτόκολλο που διερευνά τα αποτελέσματα την σταθεροποίηση με ασφαλιζόμενους κοχλίες των καταγμάτων πυέλου. Το πρωτόκολλο αυτό έχει ανατεθεί σε νέο συναδέλφο ως αντικείμενο διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Επίσης εργάστηκε στο τμήμα αντοχής υλικών σε μελέτη με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και μελέτες για την αξιολόγηση της «σκληρότητας» της εξωτερικής επιφάνειας του αρθρικού χόνδρου του γόνατος μετά από νεοχονδρογένεση.
Συμμετέχει ως διδάσκων στο Προγράμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, την οργάνωση του οποίου έχει αναλάβει η Α’ Ορθοπαιδική Κλινική σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αντοχής Υλικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που διοργανώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2019 σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν.
Εταίρος του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών (ΚΕΟΧ) μετά από εξετάσεις στις οποίες έλαβε την πρώτη θέση με βραβείο (2001) από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) .
Είναι Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Τμήματος (Greek Chapter) του Διεθνούς Οργανισμού AO-TRAUMA.
Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) από το 2001
Κριτής (Reviewer) των επιστημονικών περιοδικών Clinical Anatomy, a publication of the American, British, Australian & New Zealand Societies of Clinical Anatomists and the Anatomical Society of South Africa και Hip International, a publication of the European Hip Society.
Εισηγητής κατόπιν πρόσκλησης με εκατόν επτά (85) διαλέξεις και παρουσιάσεις καθώς και εκπαιδευτής σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων, στρογγυλών τραπεζιών, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, και μαθημάτων στο εξωτερικό (Νέα Ζηλανδία-Ελβετία-Αυστρία-Τουρκία-Τσεχία-Ρουμανία) και στην Ελλάδα.
Εισηγητής κατόπιν πρόσκλησης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ορθοπαιδικών Κλινικών του ΕΣΥ(Γενικό Κρατικό , Νοσοκομείο Νίκαιας, ΚΑΤ και Ερυθρός Σταυρός (Κοργιαλένειο Μπενάκειο) και των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ»
Εκπαιδευτής σε πρακτική άσκηση πολλών σεμιναρίων και Courses στην Ελλάδα και το εξωτερικό και από τους ελάχιστους Ευρωπαίους χειρουργούς αρθροπλαστικών που η «κλειστή» αυστηρή ομάδα Βρετανών χειρουργών του EXETER, κάλεσε να συμμετέχει μαζί τους σαν εκπαιδευτής στα courses που διοργανώνουν.
Εισηγητής μεγάλου αριθμού επιστημονικών εργασιών (234) σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια.
Ήταν Chairman ενός (1) Διεθνούς Course που οργανώθηκε στην Ελλάδα, του διεθνούς Οργανισμού AO-ASIF πάνω στα κατάγματα του πυελικού δακτυλίου και της κοτύλης. Σαν μέλος ή πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής επιτροπής έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Σαν Πρόεδρος ή Συντονιστής σε συνεδρίες επιστημονικών διαλέξεων και στρογγυλών Τραπεζιών, έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια, συμπόσια και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό
Συγγραφέας δώδεκα (12) πλήρων δημοσιεύσεων σε διεθνή αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, με πάνω από τριακόσιες (300) βιβλιογραφικές αναφορές – Citations. Επίσης αρθρογραφεί συχνά για καίρια θέματα πάνω στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος κι απαντά σε ερωτήσεις ασθενών στον τύπο και σε διάφορα sites
Συγγραφέας κεφαλαίων σε δύο (2) διεθνή επιστημονικά συγγράμματα αναφοράς
Μεταφραστής στο βιβλίο Clinical Orthopaedic Rehabilitation Hardcover – 2003 by S. Brent Brotzman MD, Kevin E. Wilk PT DPT από τις εκδόσεις Κωνσταντάρας.
Συμμετέχει στα πλαίσια της μεταδιδακτορικής του εκπαίδευσης και της συνεχούς κατάρτισης του στις νέες τεχνολογίες, σε ενενήντα δύο (92) εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.


Εξειδίκευση

  • Σύγχρονη αντιμετώπιση καταγμάτων πυέλου και κοτύλης
  • Αρθροπλαστική ισχίου με νέα αναίμακτη τεχνική M.I.S. μέθοδος S.P.A.I.R.E.
  • Αναθεώρηση Ισχίου με τη μέθοδο επανάκτησης οστού (impaction grafting)
  • Ρομποτική Αρθροπλαστική
  • Αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων

Καλυπτόμενες ασφάλειες

  • Δημόσια
  • Ιδιωτική

Προσωπική ιστοσελίδα

www.darmanis.gr

Τι είναι τα κατάγματα λεκάνης;

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός, Σπύρος Δαρμάνης, μας εξηγεί τι είναι τα κατάγματα λεκάνης, τι επιπλοκές εμφανίζουν αλλά και πως αντιμετωπίζονται.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός, Σπύρος Δαρμάνης, μας εξηγεί τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και πως αντιμετωπίζεται.

Διαθέσιμες ώρες

Δευτέρα - Παρασκευή on line ραντεβού


Τηλέφωνο επικοινωνίας

Κάνε κλικ για να εμφανιστεί το τηλέφωνο