Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι Ογκολογικοί ασθενείς;

Σταυρίδη Φλώρα MD, MSc, MRCP
Ογκολόγος - Παθολόγος

Η πρόσφατη πραγματικότητα που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη και επηρεάζει όλους σημαντικά. Οι ογκολογικοί ασθενείς, αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία μια και έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ήδη απειλητικό για τη ζωή τους νόσημα που καθιστά την επαφή τους με τα νοσοκομεία, τις μονάδες παροχής φροντίδας αλλά και τους λειτουργούς υγείας απαραίτητη. Ας μην ξεχνάμε πώς πολλές αντικαρκινικές θεραπείες ή και ο ίδιος ο καρκίνος επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα άμυνας του οργανισμού, κάνοντας τον έτσι πιο επιρρεπή σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι ο Covid-19.

Ποιά λοιπόν πρέπει να είναι η σωστή στρατηγική διαχείρισης των Ογκολογικών ασθενών;


Πρόσφατα, τόσο η Αμερικανική όσο και η Ευρωπαϊκή εταιρία Ογκολογίας εξέδωσε σημαντικές οδηγίες για τη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών.

Α. Οι ασθενείς που τίθενται σε προτεραιότητα αποτελούν όλοι οι ασθενείς που ακολουθούν θεραπείες με στόχο την ίαση, με μεγαλύτερη προτεραιότητα σε αυτούς που είναι <60 ετών με προσδόκιμο επιβίωσης άνω των 5 ετών. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς που βρίσκονται στις πρώτες γραμμές θεραπείας τους βρίσκονται επίσης στρατηγικά σε προτεραιότητα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, να μην αναβάλλουν τις θεραπείες τους μια και κάτι τέτοιο δυνητικά θα μπορούσε να θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Β. Στον αντίποδα, οι ασθενείς οι οποίοι έχουν περάσει από καιρό σε φάση παρακολούθησης και δεν λαμβάνουν κάποια ενεργό θεραπεία, θα μπορούσαν να α. αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα τις εξετάσεις παρακολούθησης β. να "επισκέπτονται" τον γιατρό τους με τη χρήση της τηλειατρικής ελαχιστοποιώντας την παρουσία τους στο Νοσοκομείο άρα και την έκθεσή τους στον Covid-19.

Γ. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε σχετική σταθερότητα της χρόνιας νόσου τους, και πάντα σε συνεννόηση με τον προσωπικό τους Ογκολόγο, θα μπορούσαν ίσως να υποβληθούν σε θεραπείες σε αραιότερα διαστήματα πχ ανά 3 εβδομάδες έναντι 2 εβδομάδων ή εβδομαδιαίας χορήγησης όπου αυτό βέβαια είναι εφικτό.

Δ. Οι ασθενείς εκείνοι που υποβάλλονται σε θεραπείες για έλεγχο των συμπτωμάτων τους και όχι για την ίαση, χρειάζεται να συνεννοηθούν με τον κλινικό τους έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον τα οφέλη από την θεραπεία είναι περισσότερα από τον κίνδυνο λοίμωξης από τον Covid -19.

Ε. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι και οι ασθενείς που πρωτοδιαγιγνώσκονται με κακοήθεια χρειάζεται να τεθούν σε στρατηγική προτεραιότητα αναλόγως πρωτοπαθούς εστίας και συμπτωμάτων.

Ο καρκίνος πνεύμονα, ωοθήκης, ενδομητρίου, εντέρου ιδιαίτερα αν αποφράσσει, παγκρέατος, ουροθηλίου τίθενται σε προτεραιότητα αντιμετώπισης. Η παρουσία του Covid-19 θα αλλάξει καθολικά τη ζωή μας σε πολλούς τομείς.

Είναι σημαντικό να παραμένουμε αισιόδοξοι, να ακούμε ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών, να προστατεύουμε τη ζωή αυτών που αγαπάμε και τη δική μας, ανακαλύπτοντας νέα πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους αλλά και περνώντας χρόνο με τους αγαπημένους μας.

Έτσι, το αύριο θα μας βρει όλους μαζί πιο δυνατούς!


Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία/Μητέρα/Mediterraneo, Διευθύντρια Ογκολογικού Κέντρου Care and Cure, Εξειδικευθείσα στα Ογκολογικά Νοσοκομεία Royal Marsden και Guys and St Thomas, Λονδίνο, Λέκτορας στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή του Νοσοκομείου Guys and St Thomas στο Λονδίνο.