Τι είναι αυτό που το λένε… διαβήτη!

Κία Παπαδοπούλου

Ο διαβήτης είναι μία περίεργη χρόνια νόσος. Όλοι πιστεύουμε πως γνωρίζουμε τι είναι μέχρι την στιγμή που θα χτυπήσει την δική μας πόρτα και τότε θα καταλάβουμε, πως δεν είχαμε ιδέα. Όμως ακόμα και εσείς που ζείτε με τον διαβήτη τα τελευταία χρόνια έχετε αναρωτηθεί, πότε ήταν η τελευταία φορά που ανανεώσατε τις γνώσεις γι’ αυτή την χρόνια πάθηση; Διαθέτετε τις γνώσεις και την απαιτούμενη ενημέρωση για να προχωρήσετε σε αποφάσεις σχετικά με την πάθηση σας;

Ο διαβήτης όσο περίεργο και αν ακούγεται είναι μία χρόνια νόσος που απαιτεί από εσένα να αγαπάς, να προσέχεις και να φροντίζεις τον εαυτό σου σε καθημερινή βάση. Όποιος δεν το κάνει, δυστυχώς έχει δυσάρεστες συνέπειες. Τον διαβήτης δεν τον επιλέγεις, τον παντρεύεσαι με προξενιό, χωρίς κανένα δικαίωμα διαζυγίου. Έχει λοιπόν δύο επιλογές ή να κάνεις αποδοχή και να τα βρεις μαζί του ώστε να περάσετε υπέροχα για πολλά χρόνια ή να του πηγαίνεις κόντρα, να αντιδράς, να αδιαφορείς γι’ αυτόν και πολύ απλά… να φας το κεφάλι σου.

Σκέψου έξυπνα και προσαρμόσου.

Ένας τους 10 ενήλικες ανά τον κόσμο, ζει σήμερα με διαβήτη. Δηλαδή περίπου 537 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το πιστεύετε; Σταματήστε λοιπόν να αναρωτιέστε, «Γιατί σε εμένα;». Οριακά είστε περισσότεροι από αυτούς που δεν έχουν. Η σωστή ερώτηση λοιπόν θα ήταν «Γιατί όχι σε εμένα;». Τα ιατρικά προγνωστικά αναφέρουν πως μέχρι το 2030, 1 στους 9 θα πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μία χρόνια νόσος που εμφανίζεται κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία. Οφείλεται στην ανοσολογική καταστροφή των Β – κυττάρων του παγκρέατος. Χαρακτηρίζεται από πλήρη ανεπάρκεια ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να διατηρήσει τη γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτή είναι και η «μάχη» που δίνουν γιατροί και ασθενείς. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν σε ισορροπία τις δύο σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη, την υπογλυκαιμία και την υπεργλυκαιμία. Αυτή η πολυπόθητη ισορροπία δυστυχώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με φαρμακευτική αγωγή αλλά χρειάζεται και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Και κάπου εδώ εμφανίζονται αυτές οι δύο πολύ γνωστές λέξεις, που όλοι τις γνωρίζουμε αλλά λίγοι είναι αυτοί που τις κάνουν πράξη. Σωστή διατροφή και άσκηση!

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη για φέτος είναι η «Εκπαίδευση για τη διαφύλαξη του αύριο». Και αυτό πολύ απλά σημαίνει πως τα άτομα που ζουν με διαβήτη, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συνεχή εκπαίδευση προκειμένου να κατανοούν την πάθησή τους όσο καλύτερα γίνεται και να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες αυτοφροντίδας που είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αυτή η καθημερινότητα είναι που θα τους κρατήσει υγιείς και θα απομακρύνει τις επιπλοκές της νόσου.

Αγαπήστε τον εαυτό σας και μην βαριέστε ποτέ να τον φροντίζετε!
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.