Η δυναμική του Botox στην ιατρική χρήση

Κία Παπαδοπούλου
Δημοσιογράφος

Μπορεί ένα ελιξίριο της νεότητας να σας ανακουφίζει από τις ανυπόφορες χρόνιες ημικρανίες σας; Η επιστήμη λέει ναι, για το botox βοτουλινική τοξίνη τo οποίο εκτός από την πρώτη θέση παγκοσμίως στις μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες, έχει και ιατρικές χρήσεις. Ανάμεσά τους δύο παθήσεις που μας οδηγούν συχνά στο ιατρείο. Οι ημικρανίες και ο βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών).

Οι ειδικοι της Facemed Clinic είναι εδώ για να σας ενημερώσουν σχετικά με τη χρήση του botox στις δύο παραπάνω διαταραχές.που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας.

Botox εναντίον Ημικρανίας

Το 1992 ένας πλαστικός χειρουργός στο Beverly Hills παρατήρησε ότι όταν έκανε botox σε ασθενείς του για μείωση ρυτίδων εκείνοι ανέφεραν και μείωση των πονοκεφάλων τους.

Σήμερα το botox έχει την έγκριση των αρμόδιων αμερικανικών, ευρωπαϊκών αλλά και των ελληνικών αρχών να εφαρμόζεται ως θεραπεία εναντίον των χρόνιων ημικρανιών σε ενήλικες 18 άνω των ετών.

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Είναι μια ιδιαίτερη νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει αρκετά συχνά τον γενικό πληθυσμό. Χρόνιες χαρακτηρίζονται οι ημικρανίες, κατά τις οποίες οι οποίες ο πονοκέφαλος διαρκεί 15 ή περισσότερες μέρες το μήνα.

H botox θεραπεία για τις ημικρανίες λειτουργεί προληπτικά και μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων και τη συχνότητά τους. Η θεραπεία botox για την αντιμετώπιση των ημικρανιών διαρκεί περίπου 20 λεπτά, ενώ τα ενέσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια που χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί και οι δερματολόγοι για αισθητικές θεραπείες.

Κατά τη διάρκειά της ο γιατρός χρησιμοποιεί βελόνες λεπτές με διάμετρο όσο περίπου εκεινη μιας τρίχας, με τις οποίες εγχέει μικρές ποσότητες botox σε επιφανειακούς μύες του δέρματος, σε συγκεκριμένες περιοχές του κεφαλιού και του λαιμού, με συγκεκριμένη δοσολογία.

Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε έως 4 εβδομάδες μήνες για να δείτε αποτελέσματα από τη θεραπεία botox για τις ημικρανίες σας ή και να χρειαστεί να επαναλάβετε τη θεραπεία με διαφορά 12 εβδομάδων.

To Botox κατά & του Βρουξισμού

Αν σφίγγετε η τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια το ύπνου ή όταν είστε ξύπνιοι, τότε βρίσκεστε αντιμέτωποι με τον αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν βρουξισμό.

Στην περίπτωση του νυχτερινό βρουξισμό μάλιστα, μπορεί να μη γνωρίζετε τίποτα και να ενημερωθείτε από τον σύντροφό σας ή από τον οδοντίατρό σας.
Ο βρουξισμός αφορά ενήλικες και παιδιά. Είναι πιο συχνός στην παιδική ηλικία και σταδιακά μειώνεται με την πάροδο των χρόνων. Ο ήπιος βρουξισμός μπορεί να μην χρειαστεί θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις βρουξισμού όμως, μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων στοματικής υγείας.

Για τον λόγο αυτό η θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει οδοντικούς νάρθηκες και φαρμακευτική αγωγή αν κρίνεται απαραίτητη. Σημειώστε ότι η δύναμη που ασκεί ο ασθενής όταν κάνει μασητικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του βρουξισμού στον ύπνο του να ξεπερνά τα 120 κιλά.

Το botox φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων βρουξισμού και όταν άλλες θεραπείες δεν αποδίδουν. Η χρήση βοτουλινικής τοξίνης χαλαρώνει τους μύες της γνάθου, μειώνοντας το σφίξιμο του μασητήρα μυ.

Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης Α–botox στους μασητήρες μύες, μπορούν να μειώσουν τα επεισόδια βρουξισμου, την ένταση της δύναμης των μασητικών κινήσεων, καθώς και τον πόνο που προκαλεί.

Η θεραπεία δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας και μετά το τέλος της μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Did You Know: «Το 80% των ανθρώπων κάνουν περιστασιακές κινήσει που μοιάζουν με μάσημα στον ύπνο τους»

Ερωτήσεις
1. Είναι επώδυνες οι ενέσεις botox για την αντιμετώπιση της ημικρανίας ή του βρουξισμού;
Απ: Όχι. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα νιώσετε μόνο ελαφρά τσιμπήματα.

2. Πόσες ενέσεις μπορεί να χρειαστούν για τον έλεγχο του βρουξισμου
Απ: Μελέτες έχουν δείξει ότι με μία ένεση βοτουλινής τοξίνης ελέγχεται ο βρουξισμός τουλάχιστον για έναν μήνα.

3. Η θεραπεία botox για τις ημικρανίες είναι επίσημα αποδεκτή από τις αρμόδιες αρχές και στην Ελλάδα;
Απ: Ναι, η θεραπεία με το botox με ένδειξη τις χρόνιες ημικρανίες είναι αποδεκτή και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.