H παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον κορωναϊό (COVID-19);

Γκιούρδας Βασίλειος
Χειρουργός Πεπτικού

Τα άτομα με καρδιακή νόσο, υπέρταση και διαβήτη, που είναι οι συχνότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τον COVID-19.

Όπως φαίνεται από σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τα "Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών" (Centers for Disease Control and Prevention - CDC).

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, κρούει τον κώδωνα κινδύνου για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο να προσβληθεί από τον COVID-19.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι τα άτομα με παχυσαρκία που αρρωσταίνουν λόγω κορωναϊού παρουσιάζουν δυσκολίες στη διαχείρισή και θεραπεία τους.

Είναι πιο δύσκολο τεχνικά να διασωληνωθούν, να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις, όπως πχ αξονική ή μαγνητική τομογραφία - αφού υπάρχουν όρια βάρους σε αυτά τα μηχανήματα απεικόνισης - να μεταφερθούν από το νοσηλευτικό προσωπικό ακόμα και να μετακινηθούν πάνω στο κρεβάτι τους.
Για τα σοβαρά παχύσαρκα άτομα, τα ειδικά κρεβάτια και ο ειδικός εξοπλισμός μετακίνησης και μεταφοράς τους είναι διαθέσιμα σε εξειδικευμένες χειρουργικές μονάδες βαριατρικής, αλλά ενδέχεται να μην είναι ευρέως διαθέσιμα σε άλλα νοσοκομεία και σίγουρα όχι σε όλες τις χώρες.

Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα υγείας δεν είναι ήδη καλά διαμορφωμένα για τη διαχείριση ασθενών με παχυσαρκία και η τρέχουσα κρίση φαίνεται ότι θα προβάλει αυτές τις περιορισμένες δυνατότητες ακόμα περισσότερο.

ΠΗΓΗ: Newsletter ΕΙΕΠ (Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας)

Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσατε ολόκληρο το άρθρο:
https://www.worldobesity.org/news/statement-coronavirus-covid-19-obesity



Ο Βασίλης Γκιούρδας, είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στην ιδιωτική κλινική «Doctors’ Hospital», Διευθυντής Βαριατρικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στην ιδιωτική κλινική «Λευκός Σταυρός» ενώ συνεργάζεται και με μεγάλες ιδιωτικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα.