Γράμμα σε μια μάσκα

Αναστασόπουλος Στέφανος
Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Αγαπημένη μου μάσκα..

..είσαι για μένα όλα αυτά τα χρόνια αχώριστη σύντροφος μέρα και νύχτα, σε φοράω ατελείωτες ώρες στο χειρουργείο, προστατεύεις τους ασθενείς μου από εμένα κι εμένα από τους ασθενείς μου. Έχουμε τόσο στενή σχέση, εάν και πολλές φορές με δυσκολεύεις, με κουράζεις, μου προκαλείς φαγούρα και γίνεσαι αιτία να ιδρώνω και να θαμπώνουν τα προστατευτικά γυαλιά μου.
Όμως σε αγαπάω γιατί το δέσιμο σου είναι η πιο συμβολική κίνηση πριν την επέμβαση – κάτι σαν ευχή - και το λύσιμο σου ανακουφιστική πράξη στιγμιαίου απολογισμού. Και γιατί μόνο εσύ ξέρεις πότε αγχώνομαι, πότε σφίγγω το στόμα και δαγκώνω τα χείλη μου και πότε χαμογελάω από ικανοποίηση.

Και στο κάτω κάτω εσύ μου έμαθες να εκφράζομαι με τα μάτια..
Με ζήλια όμως βλέπω ότι τελευταία έγινες για πολλούς αντικείμενο πόθου και διεκδίκησης και ταυτόχρονα αιτία συζητήσεων, όπως αρμόζει σε κάθε θηλυκό..

Για πάντα δικός σου (αρκεί να σε βρίσκω..)


Στα «χρόνια» της καραντίνας πολλές οι συζητήσεις ,οι έρευνες, οι μελέτες ,οι διαφωνίες και οι αντεγκλήσεις σχετικά με τη χρησιμότητα της μάσκας στο γενικό πληθυσμό.

Είναι δικαιολογημένες οι ουρές στα φαρμακεία για την εξασφάλιση μιας μάσκας και τελικά ποιους και πόσο προστατεύει;

Είναι γνωστό ότι πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί ,όπως και ο υψηλής μεταδοτικότητας ιός της εποχής μας, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια που εκπέμπονται κάθε φορά που μιλάμε, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε με απόσταση αυξανόμενη ανάλογα με την ένταση των παραπάνω πράξεων. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι πιθανόν και με την απλή αναπνοή μπορεί να μεταφερθεί «παθογόνο φορτίο». Το αποτέλεσμα που θα προκαλέσει το παθογόνο φορτίο σε αυτόν που θα το εισπνεύσει, εξαρτάται μεταξύ άλλων και από το ποσοστό του φορτίου που θα εισπνεύσει. Είναι αυτονόητο ότι οι μάσκες περιορίζουν –πολύ ή λίγο ανάλογα με τον τύπο της μάσκας- και το εκπεμπόμενο αλλά και το εισπνεόμενο φορτίο, άρα έχουν ευεργετική επίδραση στην όλη διαδικασία.

Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; Επαρκούν τα υπάρχοντα αποθέματα για όλους ή σε κάποιους είναι πιο χρήσιμες; Και το ίσως σημαντικότερο: γνωρίζει ο μη υγειονομικός πληθυσμός τη σωστή χρήση τους ή η λανθασμένη χρήση τις καθιστά επικίνδυνες;
Τα αποθέματα είναι πράγματι περιορισμένα αλλά η κατάσταση θα βελτιώνεται συνεχώς. Έως τότε πρέπει να εξασφαλίζεται αρμοδίως η επάρκεια στο υγειονομικό προσωπικό και για την δική του προστασία, αλλά και για αποφυγή μετάδοσης σε άλλους ασθενείς.

Οι επιβεβαιωμένοι φορείς (νοσούντες ή μη) πρέπει να φορούν μάσκες για να περιορίζουν τη μετάδοση του ιού. Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι ως δυνητικά φορείς είναι χρήσιμο να τις φορούν αλλά να τις φορούν ΣΩΣΤΑ. Το να φοράμε μάσκες μιας χρήσεως πολλές φορές, να τις αποθηκεύουμε με λανθασμένο τρόπο, να τις βγάζουμε απρόσεκτα μολύνοντας τα χέρια μας με την πιθανώς μολυσμένη εξωτερική πλευρά, να μολύνουμε την εσωτερική πλευρά ακουμπώντας την οπουδήποτε και μετά να την φέρνουμε σε επαφή με το πρόσωπό μας, είναι κάποια από τα πολλά λάθη που μπορεί να συμβούν.

Άρα είναι χρήσιμη η χρήση της μάσκας από το γενικό πληθυσμό αρκεί να μη τις στερούνται οι υγειονομικοί εργαζόμενοι και να υπάρξει στοιχειώδης εκπαίδευση για τους υπόλοιπους.

Το σημαντικότερο όπλο όμως ενάντια στη μετάδοση του ιού παραμένει η κοινωνική απομόνωση και αποστασιοποίηση. Να συσπειρωθούμε από απόσταση!

Σύντομα θα συναντηθούμε ξανά και πιθανώς και με τον ιό προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης – κομβικό σημείο στη μάχη μας- αλλά όχι τώρα, όχι με τους δικούς του αλλά με τους δικούς μας όρους (αποτελεσματικότερες θεραπείες, υψηλότερες θερμοκρασίες, καλύτερα προετοιμασμένο και με λιγότερο φόρτο σύστημα υγείας κτλ).

Η συνάντηση μαζί του τώρα θα συνιστούσε την ανοησία της αγέλης.


Ο Αναστασόπουλος Στέφανος, αποφοίτησε από την Στρατιωτική Ιατρική του ΑΠΘ το 1994, ολοκλήρωσε την ειδικότητα του το 2003 και έκανε μετεκπαιδεύσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Η.Π.Α, με εξειδίκευση στη Ψηφιακή Επανορθωτική Χειρουργική. Σήμερα είναι διευθυντής ορθοπαιδικής της ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ και Γενικός Αρχίατρος 401 ΓΣΝΑ.