ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΙΑ (ΝΟΣΟΣ ΜΟΡΦΕΑ)

Πηγή : Ελληνική & Αφροδισιολογική Εταιρεία

Η Δερματική Σκληροδερμία ή Νόσος Μορφέα είναι μία συστηματική αυτοάνοση πάθηση που αφορά στο δέρμα και χαρακτηρίζεται από σκλήρυνση του δέρματος και αγγειακές μεταβολές εντός αυτού.

Συμπτώματα

Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή σκληρών πλακών σε καφέ χρώμα που περιβάλλονται από ιώδη δακτύλιο και στη συνέχεια κεντρικά παίρνουν την απόχρωση ελεφαντοστού. Το δέρμα γίνεται σκληρό και γυαλιστερό, η βλάβη σταδιακά δημιουργεί ίνωση και ακαμψία του δέρματος ή/και των μυών που είναι κάτω από αυτό. Συχνότερα οι πλάκες εμφανίζονται στην κοιλιά, την πλάτη και τα πόδια. Στο 75% των περιπτώσεων η νόσος εμφανίζεται μεταξύ 20 έως 50 ετών, με τις γυναίκες να προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες.
Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη και η πάθηση σχετίζεται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η εντοπισμένη σκληροδερμία είναι μια νόσος που περιορίζεται στο δέρμα και στους ιστούς που βρίσκονται κάτω από αυτό, ενώ υπάρχει και η συστηματική σκληροδερμία που προσβάλει όχι μόνο το δέρμα αλλά και εσωτερικά όργανα, όπως τα νεφρά, τον οισοφάγο την καρδιά και τους πνεύμονες. Η ταξινόμηση των υποτύπων της εντοπισμένης σκληροδερμίας βασίζεται στην κλινική εικόνα και στο βάθος της προσβολής του δέρματος. Έτσι προκύπτουν η περιγεγραμμένη μορφή, η σταγονοειδής, η υποδόρια, η οζώδης, η γραμμική, η πομφολυγώδης και διάφορες άλλες πολύ πιο σπάνιες μορφές.

Θεραπείες

Η νόσος έχει γενικά καλή πρόγνωση στην εντοπισμένη της μορφή, ενώ στις εκδηλώσεις από τα άλλα όργανα τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα.
Δεν υπάρχει ολοκληρωτική θεραπεία για το σκληρόδερμα, επειδή τα αίτια της εμφάνισής του δεν είναι πάντα γνωστά. Εξειδικευμένες θεραπείες υπάρχουν με κύριο σκοπό να εξομαλύνουν τα συμπτώματα της νόσου. Επειδή το σκληρόδερμα είναι μία αυτοάνοση ασθένεια η πιο σημαντικοί τρόποι θεραπείας περιλαμβάνουν τη χορήγηση είτε τοπικών είτε συστηματικών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας προλαμβάνει τις ανεπιθύμητες εκβάσεις στην ποιότητα και στην εικόνα του δέρματος και των υποκείμενων ιστών.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας.