Αίσθημα παλμών: Πρέπει να ανησυχώ;

Δημήτρης Χατζής, MD, PhD
Καρδιολόγος, Clinical Hypertension Specialist (ESH)

Σε φυσιολογικές συνθήκες δεν αισθανόμαστε τους χτύπους της καρδιάς μας, παρόλο που αυτή λειτουργεί απρόσκοπτα από τη 10η ήδη εβδομάδα της σύλληψής μας! Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι καρδιακοί μας παλμοί γίνονται αντιληπτοί κυρίως στο στήθος μας, αλλά κάποιες φορές και στον τράχηλο (λαιμό) ή στην ανώτερη κοιλιακή χώρα. Μιλάμε τότε για το «αίσθημα παλμών», μια από τις συχνότερες αιτίες για τις οποίες κάποιος αναζητά τη συμβουλή και τη βοήθεια καρδιολόγου.

Οι συχνότερες περιγραφές για το «αίσθημα παλμών», περιλαμβάνουν εκφράσεις όπως : «χτύπημα στο στήθος», «αίσθημα κενού», «φτερούγισμα», «σταμάτημα και ξεκίνημα της καρδιάς» και αρκετές άλλες… Είναι όμως όλες οι περιπτώσεις το ίδιο επικίνδυνες ή αθώες; Σαφώς και όχι! Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το ιστορικό μας παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση. Πιο συγκεκριμένα, αν έχουμε οικογενειακό ιστορικού αιφνιδίου θανάτου σε νεαρή ηλικία ή ατομικό ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, σοβαρής βαλβιδοπάθειας, μυοκαρδιοπάθειας, η πρόγνωση μπορεί να μην είναι αθώα. Το ίδιο ισχύει αν πάσχουμε από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, έχουμε υψηλή χοληστερίνη – ιδίως χωρίς να λαμβάνουμε θεραπεία - ή είμαστε καπνιστές. Επίσης, η εμφάνιση συνοδών με το «αίσθημα παλμών» συμπτωμάτων όπως λιποθυμίας, πόνου στο στήθος ή γενικά θωρακικής δυσφορίας και/ή δύσπνοιας, ίσως υποκρύπτει κάποια σοβαρή παθολογία, η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Πάρα πολλές φορές όμως, ιδίως σε νεότερους ανθρώπους - με ελεύθερο ατομικό και οικογενειακό ιστορικό - και κυρίως όταν έχει παροδικό χαρακτήρα, το «αίσθημα παλμών» είναι μια καλοήθης κατάσταση, η οποία μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας , χωρίς όμως να μας απειλεί… Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι υπάρχει μια πληθώρα εξωκαρδιακών παραγόντων και καταστάσεων που μπορεί να σχετίζονται με αυτή μας την ενόχληση. Πιο συγκεκριμένα, το άγχος στην απλή του μορφή και/ή με τη μορφή κρίσεων πανικού μπορεί να αποτελεί συχνή αιτία. Επίσης, η κατάχρηση καφεΐνης (καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola), η νικοτίνη, καθώς και ορισμένα φάρμακα (κυρίως ρινικά αποσυμφορητικά, εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα κ.α.) μπορεί να ευθύνονται για το σύμπτωμά μας. Η αναιμία, ο πυρετός, η έλλειψη ηλεκτρολυτών (όπως καλίου και μαγνησίου), η κύηση, καθώς ακόμη και διάφορες ορμονικές διαταραχές με προεξάρχουσα τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, αποτελούν επιπλέον αιτίες εμφάνισης «αισθήματος παλμών».

Δε συνιστάται λοιπόν πανικός κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο… Σε επικοινωνία με το γιατρό μας, ο οποίος θα εκτιμήσει τη φύση των συμπτωμάτων μας είναι πιθανό να χρειαστεί να υποβληθούμε αρχικά σε κάποιες ανώδυνες εξετάσεις, συνήθως κλινική εξέταση, καρδιογράφημα, triplex καρδιάς, και ίσως holter ρυθμού και/ή δοκιμασία κόπωσης, οι οποίες θα δείξουν το δρόμο για περαιτέρω ή μη διερεύνηση. Επίσης, συνήθως χρειάζεται και κάποιος αιματολογικός έλεγχος για τον αποκλεισμό δευτεροπαθούς αιτιολογίας (αναιμία, θυρεοειδοπάθεια κ.α.) που προαναφέρθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε, απαιτείται ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη γνώμη του ειδικού!



Clinical Hypertension Specialist (ESH) Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Sc. Collaborator / Lecturer Med. School, European University Cyprus