Οι ασθενείς με ενδοκρινοπάθειες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη με COVID-19;

Προκοπίου Μαρία
Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος

Οι ενήλικες >65 και όσοι έχουν σοβαρές χρόνιες ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές από τη μόλυνση με COVID-19.
Τα άτομα με διαβήτη είναι μεταξύ αυτών που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές σε ενδεχόμενη μόλυνση από τον ιό. Ποιές άλλες ευδνοκρινοπάθειες κατατάσσουν τους ασθενείς σε ομάδες υψηλού κινδύνου; Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας οι ασθενείς με ενδοκρινοπάθειες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες:
1. Όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
2. Οι ασθενείς με υποφυσιακή ανεπάρκεια και ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή (υδροκορτιζόνη, πρεδνιζολόνη).
3. Οι ασθενείς με ανεπάρκεια των επινεφριδίων.
4. Οι ασθενείς με υπερκορτιζολαιμία (σύνδρομο Cushing)
5. Όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή για οποιοδήποτε νόσημα (υδροκορτιζόνη, μεθυλπρεδνιζολόνη, πρεδνιζολόνη και δεξαμεθαζόνη) σε μορφή δισκίων, ενέσιμη μορφή ή κρέμες και αλοιφές.
6. Οι ασθενείς με κακοήθειες ενδοκρινών αδένων (καρκίνος θυρεοειδούς, καρκίνος επινεφριδίων, νευροενδοκρινείς όγκοι) που βρίσκονται σε αγωγή με χημειοθεραπευτικά ή ανοσοθεραπευτικά σχήματα.
7. Οι ασθενείς με παχυσαρκία και συνοδά μεταβολικά νοσήματα.

Γιατί οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη επηρεάζονται περισσότερο και τί θα πρέπει να κάνουν;


Η χρόνια υπεργλυκαιμία επηρεάζει αρνητικά την άμυνα του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω οποιασδήποτε μόλυνσης που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που αρρωστήσουν. Είναι σημαντικό να διατηρούν καλή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, διότι αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και μπορεί να σας προφυλάξει από σοβαρές επιπλοκές. Θα πρέπει να διατηρούν επαφή με το θεράποντα ιατρό τηλεφωνικά ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα, καθώς η μετακίνηση και η παραμονή σε αίθουσες αναμονής ιατρείων θα πρέπει να αποφεύγεται. Θα πρέπει να έχουν επίσης επάρκείς ποσότητες φαρμάκων.

Σε μια ενδεχόμενη μόλυνση με COVID-19 μπορεί να παρουσιαστεί επιδείνωση των τιμών σακχάρου όπως και σε οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη οπότε η αναπροσαρμογή της αγωγής σας είναι απαραίτητη σε επικοινωνία πάντα με τον γιατρό σας, ο οποίος πιθανά να σας παραπέμψει σε νοσοκομείο.

Οι ασθενείς με παχυσαρκία ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου;


Υπάρχει γενική έλλειψη στοιχείων σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία. Ωστόσο, όσον αφορά τη σημερινή εμπειρία σε ορισμένα νοσοκομεία στην Ισπανία και Ιταλία,έχουν περιγραφεί περιπτώσεις νεαρών ατόμωνμε σοβαρή παχυσαρκία με σοβαρές επιπλοκές λόγω του COVID-19. Aυτό που είναι γνωστό είναι ότι η σοβαρή παχυσαρκία συνδέεται με το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, καθώς και τη δυσλειτουργία επιφανειοδραστικής ουσίας ουσίας των πνευμόνων, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της νόσου και να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην περίπτωση μόλυνσης με COVID-19. Επομένως παχύσαρκοι ασθενείς που εμφανίζουν αίσθημα δύσποιας ή βήχα θα πρέπει να αναζητούν βοήθεια.

Ασθενείς που έχουν ανεπάρκεια κορτιζόνης (υποφυσιακή ανεπάρκεια, νόσος Addison, ασθενείς σε χρόνια χορήγηση κορτιζόνης>3 μήνες)


Η ανεπάρκεια των επινεφριδίων (αλλά και η υποφυσιακή ανεπάρκεια) είναι μια χρόνια κατάσταση έλλειψης παραγωγής κορτιζόλης. Η θεραπεία υποκατάστασης με κορτιζόνη από τους ασθενείς αυτούς σε όλη τη διάρκεια ζωής τους με σκοπό τη μίμηση φυσιολογικών συγκεντρώσεων κορτιζόλης στο πλάσμα δεν είναι εύκολη.

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι ασθενείς με επινεφριδιακή ή υποφυσιακή ανεπάρκεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από το COVID-19. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με νόσο του Addison (πρωτογενής επινεφριδιακή ανεπάρκεια) και συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων έχουν έναν ελαφρώς αυξημένο συνολικό κίνδυνο νόσησης από λοιμώξεις.

Επίσης ασθενείς που βρίσκονται σε χρόνια χρήση σκευασμάτων κορτιζόνης (>μήνες) για οποιοδήποτε λόγο εμφανίζουν δευτεροπαθή επινεφριδική ανεπάρκεια και αδυνατεί ο οργανισμός τους να αυξήσει φυσιολογικά τα επίπεδα κορτιζόλης σε μια πιθανή λοίμωξη.

Σε περίπτωση υποψίας για το COVID-19, θα πρέπει να καθοριστεί έγκαιρη τροποποίηση της θεραπείας υποκτάστασης σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχει δόσει ο γιατρός σας. Επιπρόσθετα, συνιστάται στους ασθενείς να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό απόθεμα των σκευασμάτων κορτιζόνης που χρησιμοποιούν.


Ασθενείς με σύνδορμο Cushing και κακοήθειες ενδοκρινών αδένων


Τέλος ασθενείς με υπερκορτιζολαιμία (σύνδρομο Cushing) ασθενείς με κακοήθεια των ενδοκρινών αδένων που βρίσκονται σε θεραπεία με χημειοθεραπευτικά φάρμακα, εμφανίζουν διαταραγμένη την λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος και γι αυτό θα πρέπει να εφαρμόζουν τις οδηγίες για διατήρηση των αποστάσεων όταν έρχονται σε επαφή με κόσμο, να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους και να περιορίσουν τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς. Θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το θεράποντα ιατρό προληπτικά αλλά σε εμφάνιση συμπτωμάτων και να λάβουν οδηγίες.

Μένουμε σπίτι για να είμαστε υγιείς


Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες και να μένουμε σπίτι. Να λαμβάνουμε τα φάρμακά μας και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας για όσο διαρκέσει . Πολύ σημαντικό επίσης είναι να διατηρούμε τις συνθήκες υγιεινής που μας προτείνουν οι ειδικοί. Μη ξεχνάτε ότι το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ βασικό!!!!!!


Η γιατρός ειδικεύτηκε στην Mονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Λαϊκό». Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο Ν. Ευαγγελισμός και στο «Έλενα Βενιζέλου». Απέκτησε εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων των ενδοκρινών αδένων, στην ενδοκρινολογία της αναπαραγωγής, της κύησης και στον μεταβολισμό.